Har du kunskap men saknar kompetens?

Har du kunskap men saknar kompetens?

Alltför ofta blandar man ihop kunskap och kompetens. Man säger att man kan, men i själva verket så tillämpar man inte sin kunskap. Eller så har man en gammal kunskap och behöver utvecklas för att vara kompetent.

En rökare har kunskap om att det är farligt att röka, men gör det ändå. De flesta av oss vet att vi borde motionera mer, äta nyttigare, stressa mindre och sova bättre. Ändå gör vi det inte. Vi kanske vet att vi borde erbjuda kunden en produkt till, göra det lilla extra, visa förståelse även i svåra situationer och inte överreagera. Ändå gör vi kanske inte det.

Vi behöver skilja på begreppen kunskap och kompetens. Kunskap är personligt vetande om en bestämd sak. Kompetens är när vi även förmår använda den kunskapen i praktiken. Du kan få kunskap om flugfiske eller hästhoppning genom att läsa en bok eller delta på teorilektioner. Men för att få kompetens krävs mängder av praktisk träning. Få individer kan lära sig köra bil efter 100 teorilektioner. Man vet nog hur man bör göra, men det är däremot långt ifrån säkert att man själv kan. Det krävs även praktisk träning.

Träning slår talang, men ska du bli bäst på det du gör behövs bådadera. Det gäller oavsett område. Även om du har arbetat i ditt yrke i 20 års tid så behöver inte det innebära att du har tränat på rätt saker. Du kanske har gjort fel saker under alla dessa år! Du kanske inte har 20 års erfarenhet utan 20 år av repetition?

Du kanske inte har 20 års erfarenhet
utan 20 år av repetition?

Studie utförd på IBM

En grupp kursdeltagare delades slumpmässigt in i tre grupper som var och en fick lära sig samma enkla sak fast med olika metoder. Sedan undersökte man hur mycket respektive grupp kom ihåg efter tre veckor respektive tre månader. Det visade sig att om man bara lär sig en sak i teorin men inte tränar i praktiken, så faller den kunskapen fortare i glömska. Se nedan bild.

Ska vi utvecklas så måste vi alltså träna, träna och åter träna! Precis som elitidrottare. De verkliga proffsen slutar aldrig att träna. Det märkliga är dessutom att de gång på gång tränar på saker som de redan kan, och kanske tränar de ännu mer där de har störst utvecklingspotential.

Är det något som har förundrat mig när jag är ute och håller föreläsningar, så är det att de som är bäst på till exempel kundservice och försäljning ofta är de som sitter långt fram på utbildningen. Det är inte ovanligt att det är de som antecknar flitigast och ser ut att brinna mest för att lära sig mer. Man kan fråga sig varför? Jo, jag tror att dessa personers inställning är en del av orsaken till deras framgång. Det är personer som alltid är beredda att ta till sig nya kunskaper och nya färdigheter. De är intresserade av det de gör. Detta gäller inte bara kundserviceutbildningar utan även i andra branscher, inte minst inom idrotten.

Motsatsen är de personer som tänker att de inte behöver utbildning eller inte tror att någon annan kan lära dem något av värde. De säger kanske redan innan utbildningen:

”Det här kan jag redan.”

”Vi har gått så många utbildningar tidigare.”

”Inte en till kurs!”

”Det jag inte har lärt mig på mina 20 år är inte värt att veta.”

Problemet är inte att dessa personer inte vet. Självklart så kan det vara så att de är duktiga och att de har erfarenhet av flera dåliga utbildningar. Men oviljan att utvecklas kan också bero på deras inställning och attityd.

Avslutningsvis vill jag uppmuntra dig att tänka igenom en kunskap du har som du gärna skulle vilja utveckla mer. Hur kan du träna på den kunskapen under kommande veckor så att den sätter sig ordentligt och du blir mer kompetent inom ditt område?


Läs mer i boken ”Ge kunden och omgivningen en positiv chock”.


PG Wettsjö, EQP Business School, feb 2025

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsningar.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan eller ring direkt på 018-34 92 80.

+ =